Μεταπτυχιακό στη Φυσική Ιατρικής Ακτινοβολίας

Γενικά

Περιγραφή προγράμματος

Από την ανακάλυψη των ακτίνων Χ και της ραδιενέργειας στα τέλη του 1800, η ιοντίζουσα ακτινοβολία έχει χρησιμοποιηθεί στην ιατρική για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς σκοπούς. Σήμερα, οι μισοί από τους ασθενείς με καρκίνο στον κόσμο αντιμετωπίζονται με ακτινοθεραπεία και οι διαγνωστικές μέθοδοι που βασίζονται τόσο στην ιοντίζουσα όσο και στη μη ιοντίζουσα ακτινοβολία αποτελούν έναν ακρογωνιαίο λίθο της σύγχρονης ιατρικής. Ως ιατρικός φυσικός, είστε ο ιατρικός εμπειρογνώμονας για τις φυσικές και βιολογικές πτυχές της ακτινοβολίας και είστε υπεύθυνοι για την ασφαλή και βελτιστοποιημένη χρήση της ακτινοβολίας.

Το πρόγραμμα μάστερ μας σας παρέχει τη βαθιά, διεπιστημονική γνώση που απαιτείται για την εκπλήρωση αυτών των ευθυνών, καθώς και σας εκπαιδεύει να είστε ηγέτης στη συνεχή ανάπτυξη της κλινικής πρακτικής. Επίσης, σας προετοιμάζει για μια καριέρα στον κλάδο, στη Σουηδική Αρχή Ακτινοπροστασίας και στην έρευνα. Μετά την απόκτηση επάρκειας στα σουηδικά και προσθέτοντας μια σύντομη εισαγωγική σειρά μαθημάτων στο πρόγραμμα σπουδών σας, θα αποκτήσετε επίσης το επαγγελματικό πτυχίο ιατρικού φυσικού.

Λόγοι για να επιλέξετε Stockholm University

Μελέτη για την άκρη της επιστήμης, στην καρδιά της ιστορίας

Η Στοκχόλμη είναι το σπίτι της Radiumhemmet, της πρώτης ογκολογικής κλινικής στη Σουηδία, που ιδρύθηκε το 1910. Από το 1938, το Radiumhemmet είναι μέλος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Karolinska στο Solna, όπου βρίσκεται και το τμήμα Physical Radiation Physics. Εδώ αναπτύχθηκαν πολλές από τις σύγχρονες τεχνικές ακτινοθεραπείας όπως η βραχυθεραπεία, η τροποποιημένη ακτινοθεραπεία με ένταση (IMRT) και η στερεοτακτική ακτινοθεραπεία σώματος (SBRT) που θεραπεύουν και θεραπεύουν χιλιάδες ασθενείς ανά τον κόσμο κάθε χρόνο. Είναι επίσης εδώ που το πρόγραμμα Master στη Φυσική Ιατρικής Ακτινοβολίας δίνεται από ενεργούς ερευνητές στον τομέα σε στενή συνεργασία με τους κλινικούς εμπειρογνώμονες του νοσοκομείου.

Πρωτοβάθμια, μεταφραστική εκπαίδευση με πολλές δυνατότητες

Η ιατρική ακτινοβολία είναι μια διεπιστημονική επιστήμη που εκτείνεται σε πολλούς τομείς όπως η φυσική, τα μαθηματικά, η χημεία, η βιολογία και η ιατρική. Αυτό συνεπάγεται ιδιαίτερες προκλήσεις κατά τη μελέτη της φυσικής ιατρικής ακτινοβολίας και θέτει υψηλές απαιτήσεις στην ποιότητα της εκπαίδευσης. Υπογραμμίζει επίσης τη σημασία των συνεργασιών με εμπειρογνώμονες από άλλους τομείς. Καθώς το πρόγραμμα του Δασκάλου διευθύνεται από το τμήμα έρευνας για τη φυσική ακτινοβολίας, όλοι οι δάσκαλοι είναι τόσο πολύ επενδυμένοι και αφοσιωμένοι στην εκπαίδευση. Όλοι οι εκπαιδευτικοί είναι επίσης ενεργοί ερευνητές στον τομέα με συνεχιζόμενα έργα με εθνικούς και διεθνείς συνεργάτες από διάφορους τομείς.

Ως φοιτητής στο πρόγραμμα Master, θα έχετε ως εκ τούτου εκπαίδευση ανώτερης ποιότητας και θα είστε σε στενή επαφή με τις τελευταίες έρευνες. Επιπλέον, θα αποκτήσετε μια βαθιά κατανόηση της κλινικής πραγματικότητας από τους πολλούς δασκάλους του νοσοκομείου, όπου θα κάνετε και την κλινική πρακτική που συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα. Ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σας και το είδος της σταδιοδρομίας που επιθυμείτε να ακολουθήσετε μετά την αποφοίτησή σας (π.χ. κλινική, ακαδημαϊκή, κλπ.), Το πτυχίο 30 credits μπορεί να γίνει στο νοσοκομείο, με έναν από τους ερευνητές του τμήματος ή συνεργασία με τη βιομηχανία.

126159_photo-1562415072-ee88155b809a.jpgValentyn Mytchyk / Unsplash

Δομή του προγράμματος

Δεδομένου ότι το πρόγραμμα Master's στη φυσική της ιατρικής ακτινοβολίας είναι ισοδύναμο με τα τελευταία δύο χρόνια της επαγγελματικής εκπαίδευσης για να γίνει ιατρικός φυσικός, όλα τα μαθήματα είναι υποχρεωτικά. Κατά το πρώτο έτος, θα μελετήσετε την ακτινοβιολογία και την ακτινοπροστασία, καθώς και την κάλυψη των διαγνωστικών ειδικοτήτων της ιατρικής φυσικής, συμπεριλαμβανομένης της κλινικής πρακτικής σε όλα τα διαγνωστικά τμήματα του νοσοκομείου.

Το δεύτερο έτος είναι αφιερωμένο στην ακτινοθεραπεία (συμπεριλαμβανομένης της πενταετούς εβδομάδας κλινικής πρακτικής) και στο πτυχίο, το οποίο καθορίζεται σε 30 μονάδες. Το θέμα του έργου δεν χρειάζεται να έχει κλινική σχέση και πολλοί από τους πτυχιούχους μας συνεχίζουν να εργάζονται στη βιομηχανία, στη Σουηδική Αρχή Ακτινοπροστασίας ή / και να ακολουθήσουν μια καριέρα στην έρευνα.

Το σουηδικό πιστωτικό σύστημα είναι συμβατό με το ευρωπαϊκό πρότυπο ECTS. 30 ECTS ισοδυναμεί με ένα εξάμηνο σπουδών πλήρους φοίτησης.

Πρώτος χρόνος

 • Ανάλυση εικόνας και συστήματος FK7064 9 μονάδες
 • Βασική ραδιοβιολογία FK7065 9 μονάδες
 • Ακτινοπροστασία και περιβαλλοντική ακτινολογία FK8030 7.5 μονάδες
 • Φυσική της Διαγνωστικής Ακτινολογίας FK8031 10,5 μονάδες (αρχή)
 • Φυσική της Διαγνωστικής Ακτινολογίας FK8031 10,5 μονάδες (συνέχεια)
 • Απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού FK8032 10 μονάδες
 • Φυσική της πυρηνικής ιατρικής FK8037 11 μονάδες
 • Ο Επαγγελματικός Ρόλος του Ιατρικού Φυσικού FK8038 3 μονάδες

Δεύτερη χρονιά

 • Ακτινοθεραπεία Φυσική και Βιολογία FK8035 22,5 μονάδες
 • Κλινική Φυσική Ακτινοθεραπείας και Βιολογία FK8036 7.5 μονάδες
 • Πρόγραμμα Σπουδών FK9006 30 μονάδες

Παραδείγματα πρόσφατων προγραμμάτων σπουδών

 1. Κλινική βελτιστοποίηση ενός κανονικοποιημένου αλγορίθμου ανασυγκρότησης στο ΡΕΤ. (2018)
 2. Κίνδυνος του δεύτερου καρκίνου από τη θεραπεία πρωτονίων του καρκίνου του μαστού - επίδραση των φυσιολογικών και ραδιοβιολογικών αβεβαιοτήτων. (2018)
 3. Αλγόριθμος υπερέκθεσης χύτευσης / δόσης ακτίνων για τη θεραπεία με πρωτονιακό πλέγμα. (2017)

Προοπτικές καριέρας

Με πτυχίο Master of Physical Radiation Physics Stockholm University θα έχετε τη δυνατότητα να βρείτε εργασία σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ακτινοπροστασίας και της βιομηχανίας που συμμετέχει στην παραγωγή του υλικού και του λογισμικού που απαιτούνται για τις ιατρικές εφαρμογές ιοντίζουσας ακτινοβολίας. Θα έχετε επίσης τη δυνατότητα να ακολουθήσετε μια καριέρα στην έρευνα (τόσο στη Σουηδία όσο και στο εξωτερικό).

Η απόκτηση επάρκειας στα σουηδικά και η προσθήκη του βασικού μας μαθήματος στην εισαγωγή στην ανατομία, τη φυσιολογία και την ογκολογία στο πρόγραμμα σπουδών σας θα σας επιτρέψει να αποκτήσετε επίσης ένα επαγγελματικό πτυχίο ως ιατρικός φυσικός. Αυτό σας επιτρέπει να υποβάλετε αίτηση για πιστοποιητικό για να εργαστείτε ως ιατρός φυσικός στην κλινική. Το πιστοποιητικό χορηγείται από το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Πρόνοιας.

Γιατί το Stockholm University

Η μελέτη στο Stockholm University κάνει τη διαφορά

Stockholm University είναι ένα από τα 100 κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου και ο μεγαλύτερος θεσμός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Σουηδίας με κορυφαία εκπαίδευση και εξαιρετική έρευνα σε ευρύ φάσμα τομέων.

Η πανεπιστημιούπολη βρίσκεται στο Royal National City Park, λίγα λεπτά μακριά από το κέντρο της πόλης της Στοκχόλμης. Η Στοκχόλμη έχει πρόσφατα χαρακτηριστεί ως η ασφαλέστερη πρωτεύουσα στην Ευρώπη και είναι διάσημη για τις πολλές πράσινες και καθαρές περιοχές της. Η Στοκχόλμη πρωτοστατεί σε τομείς όπως η κοινωνική πρόνοια, η ισότητα, η πληροφορική, η αειφορία και η καινοτομία. Γνωστή για την ύπαρξη ανοιχτής κοινωνίας, η Σουηδία κατατάσσεται επίσης δεύτερος στον κόσμο στον δείκτη κοινωνικής προόδου.

Απαιτήσεις επιλεξιμότητας

Πτυχίο Bachelor of Science, που περιλαμβάνει τουλάχιστον 90 μονάδες στη Φυσική, καθώς και γνώσεις που αντιστοιχούν σε:

 • Πηγές ακτινοβολίας με ιατρικές εφαρμογές, 7.5 hp (FK5028)
 • Αλληλεπίδραση ιονίζουσας ακτινοβολίας με ύλη, 9 ίππων (FK5029)
 • Ανιχνευτές ακτινοβολίας και μεθόδους μέτρησης, 7.5 hp (FK4016)
 • Δοσιμετρία ακτινοβολίας, 7,5 hp (FK4014)
 • Βασικές γνώσεις ανατομίας, φυσιολογίας και ογκολογίας

Γνώση ισοδύναμη με τη σουηδική ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση English B / Englis.

Απαιτούνται δίδακτρα και δίδακτρα αν δεν είστε πολίτης της ΕΕ / ΕΟΧ ή έχετε καθεστώς μακρόχρονης / μόνιμης διαμονής στη Σουηδία (ή προσωρινή διαμονή για λόγους άλλους εκτός των σπουδών).

Τελευταία ενημέρωση Νοέμβριος 2019

Σχετικά με τη Σχολή

The Faculty of Science at Stockholm University is the largest science faculty in Sweden and is among the top hundred science faculties in the world on the Shanghai ranking. The Faculty offers top-clas ... περαιτέρω

The Faculty of Science at Stockholm University is the largest science faculty in Sweden and is among the top hundred science faculties in the world on the Shanghai ranking. The Faculty offers top-class education in a number of programs and courses, at the Master's level more than 30 study programs are given in English. Διαβάστε Λιγότερα

FAQ

Άλλη