University of Veterinary Medicine Budapest

Εισαγωγή

Διαβάστε την Επίσημη Περιγραφή

Μια εικονική περιήγηση στο Πανεπιστήμιο μας

58742_lo_53.jpg

Το Πανεπιστήμιο Κτηνιατρικής, είναι η μόνη κτηνιατρική σχολή στην Ουγγαρία. Είναι κρατικός φορέας που εποπτεύεται και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Ανθρωπίνων Ικανότητων και είναι διαπιστευμένος να εκδίδει τα διπλώματα του Διδάκτορα Κτηνιατρικής Ιατρικής (DVM), του Bachelor of Science (BSc) στη Βιολογία και του μεταπτυχιακού τίτλου του Philosophiae Doctor (Ph.D. ) στις κτηνιατρικές επιστήμες. Το Πανεπιστήμιο διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στη διδασκαλία κατά τη διάρκεια του Master of Science (MSc) στη βιολογία. Το Πανεπιστήμιο έχει αδιάκοπο εκπαιδευτικό ρεκόρ για περισσότερο από δύο αιώνες, καθιστώντας έτσι μια από τις παλαιότερες κτηνιατρικές σχολές στον κόσμο.

Η Ουγγαρία, λόγω των απλών της περιοχών, ιδιαίτερα κατάλληλων για εκτατική κτηνοτροφία, υπήρξε ανέκαθεν μεγάλος παραγωγός και εξαγωγέας ζώων και ζωικών προϊόντων. Από τα τέλη του μεσαίωνα, μεγάλες αγέλες βοοειδών και άλλων ζώων οδηγήθηκαν στις αγορές της Βιέννης, της Νυρεμβέργης, του Μονάχου και των δήμων της Βόρειας Ιταλίας, όπου τα ουγγρικά ζώα, ιδιαίτερα τα άλογα και τα βοοειδή, πωλούσαν καλά. Η μετανάστευση αρκετών εβδομάδων στις αγορές εμπόρων προσπάθησε μάλλον τόσο για τα ζώα όσο και για τους συνοδευόμενους βοσκούς που ήξεραν πού να βρουν βοσκοτόπους με φρέσκο ​​χορτάρι και νερό στο δρόμο. Ήταν επίσης έμπειροι πολεμιστές ικανούς να υπερασπίζουν τα πολύτιμα αγαθά τους (και τα χρήματα στην επιστροφή) από τις επιθέσεις ληστών. Αυτό το παραδοσιακό είδος διαπραγμάτευσης κράτησε μέχρι τον 16ο αιώνα, όταν η διευρυνόμενη Τουρκική Αυτοκρατορία γύρισε την επικράτεια του ουγγρικού βασιλείου σε πεδίο μάχης για τα επόμενα 150 χρόνια.

Όταν οι Τούρκοι απελάθηκαν, μια κατεστραμμένη χώρα έμεινε πίσω. Στα τέλη του 17ου αιώνα, η Ουγγαρία έγινε συγκυριαρχία με την Αυστρία κάτω από τους αυτοκράτορες των Αψβούργων. Οι παλιές εμπορικές διαδρομές αναζωογονήθηκαν αλλά αυτή τη φορά χρειάστηκαν και τα ουγγρικά ζώα και οι πολεμοχαρείς τους για τον αυτοκρατορικό στρατό: το κρέας για προμήθειες, τα άλογα και οι ιππείς για να φτιάξουν τον πυρήνα του φημισμένου ουγγρικού ελαφρού ιππικού, των «Χουσάρ». Για το σκοπό αυτό, οι διαφωτισμένοι κυρίαρχοι της πολυεθνικής αυτοκρατορίας θεώρησαν απαραίτητο να αναπτύξουν μια βασική υποδομή στην Ουγγαρία, τον τομέα όπου προέρχονταν το κρέας, το καλαμπόκι, τα καλά άλογα και οι στρατιώτες τους. Ένα μέρος αυτών των εξελίξεων ήταν η εφαρμογή ενός εκπαιδευτικού συστήματος σε όλη τη χώρα. Ξεκίνησαν νέα πανεπιστήμια και το 1782 ο αυτοκράτορας Ιωσήφ Β αποφάσισε να ιδρύσει ένα σχολείο κτηνιατρικής στην πόλη Pest (τώρα μέρος της Βουδαπέστης).

Μια σύντομη ιστορία της κτηνιατρικής εκπαίδευσης στην Ουγγαρία

Το 1787, λίγο μετά την ίδρυση της πρώτης κτηνιατρικής σχολής στον κόσμο (1762, Λυών) ιδρύθηκε στην Ιατρική Σχολή στην πόλη Pest (σήμερα μια περιοχή της πόλης της Βουδαπέστης) μια «έδρα για την επούλωση των ζώων» για να παρέχει στους φοιτητές της ιατρικής και της χειρουργικής με βασικές γνώσεις για τις ασθένειες των ζώων και τη διαχείρισή τους, αναπόσπαστο μέρος της δραστηριότητας του γενικού ιατρού εκείνης της εποχής.

Στις αρχές του 19ου αιώνα, η ταχεία επέκταση της παραδοσιακής αναπαραγωγής των αλόγων και των βοοειδών στις πεδιάδες της Ουγγαρίας απαιτούσε επαρκή θεσμική ανάπτυξη. Κατά συνέπεια, το 1851 η Προεδρία για τη Θεραπεία των Ζώων έγινε ανεξάρτητη από την Ιατρική Σχολή ως το "Βασιλικό Ινστιτούτο Κτηνιατρικής". Το 1899, το καθεστώς του μετατράπηκε σε καθεστώς Βασιλικού Κολλεγίου με το δικαίωμα έκδοσης του διπλώματος DVM (Doctor Veterinariae Medicinae). Ως ανεξάρτητο κολέγιο, το σχολείο αυτό απέκτησε διεθνή φήμη κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Από το 1960 έλαβε το καθεστώς ενός ανεξάρτητου Πανεπιστημίου.

Ως μέρος της αναδιοργάνωσης σε εθνικό επίπεδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 2000 στο Πανεπιστήμιο έγινε η Σχολή Κτηνιατρικής Επιστήμης, Βουδαπέστη του νεοσύστατου Πανεπιστημίου Szent István. Από το καλοκαίρι του 2016 το σχολείο μας ανακτά την ανεξαρτησία του, οπότε εφαρμόζεται το παλιό όνομα Πανεπιστήμιο Κτηνιατρικής. Πρόκειται για ένα κρατικό πανεπιστήμιο και το πρόγραμμα έχει παρακολουθείται συνεχώς και έχει διαπιστευθεί από το ουγγρικό συμβούλιο διαπίστευσης.

58743_lo_59.jpg

Διεθνής πιστοποίηση

Το 1995 η κτηνιατρική σχολή πιστοποιήθηκε διεθνώς από την Ευρωπαϊκή Ένωση Εγκαταστάσεων Κτηνιατρικής Εκπαίδευσης (EAEVE). Η επακόλουθη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε το 2004 με θετικό αποτέλεσμα. Η διαπίστευση της κτηνιατρικής σχολής της Βουδαπέστης ενισχύθηκε από την EAEVE και την FVE (Ομοσπονδία Κτηνιάτρων της Ευρώπης). Η έκθεση διαπίστευσης καταλήγει στο συμπέρασμα: "Το Πανεπιστήμιο Κτηνιατρικής Επιστήμης μπορεί να διεκδικήσει υπερήφανη θέση μεταξύ των Ευρωπαίων ομολόγων του. Οι νέοι πτυχιούχοι του δεν χρειάζεται να φοβούνται να ανταγωνίζονται τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους για τις γνώσεις και τις πρακτικές δεξιότητές τους ».

Η Ουγγαρία είναι από το 2004 πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία σημαίνει αποδοχή πτυχίων στην ΕΕ και ισοδυναμία με πτυχία από άλλες χώρες της ΕΕ. Το δίπλωμα της Βουδαπέστης είναι αποδεκτό εκτός από τις χώρες της ΕΕ σε αρκετές άλλες. Μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων του διοικητικού συμβουλίου στον Καναδά ή στις ΗΠΑ, οι απόφοιτοι έχουν δικαίωμα διαμονής και άσκησης στη Βόρεια Αμερική.

Στοιχεία και αριθμοί

Το Πανεπιστήμιο Κτηνιατρικής Ιατρικής της Βουδαπέστης, ως το κατάλληλο για μια χώρα με πληθυσμό 10,5 εκατομμυρίων, είναι η μόνη κτηνιατρική σχολή στην Ουγγαρία. Η τρέχουσα εγγραφή είναι περίπου 100, 120 και 120 μαθητές για τα ουγγρικά, γερμανικά και αγγλικά προγράμματα, αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε συνολικά 1.000 μαθητές στην κτηνιατρική σχολή. Όπως και στην περίπτωση όλων των κρατικών πανεπιστημίων της χώρας, η Σχολή επιβλέπεται επίσημα από το Υπουργείο Παιδείας και τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά της προγράμματα χρηματοδοτούνται επίσης από το Υπουργείο Γεωργίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Ουγγρική Ακαδημία Επιστημών.

58744_fb_lo_69.jpg

Τοποθεσίες

Βουδαπέστη

Address
István u. 2
1078 Βουδαπέστη, Ουγγαρία

FAQ

Άλλη