Université libre de Bruxelles - ULB

Εισαγωγή

Καλώς ήλθατε στο Université Libre de Bruxelles!

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΛΙΜΑΚΑ

Στην καρδιά της Ευρώπης, μόλις 1χ20 με το τρένο από το Παρίσι, 1h30 από το Άμστερνταμ και 1h50 από το Λονδίνο και την Κολωνία, τα Βρυξέλλες προσφέρουν όλα τα πλεονεκτήματα μιας πρωτεύουσας και την ποιότητα ζωής μιας μεγάλης και ζωντανής πόλης. Οι Βρυξέλλες φιλοξενούν όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Είναι η επίσημη έδρα της ΕΕ και πολλών άλλων πολιτικών και οικονομικών φορέων λήψης αποφάσεων και διαθέτει έναν αυξανόμενο αριθμό επιχειρήσεων, οργανισμών και διεθνών εμπειρογνωμόνων.

Η μακρά παράδοση φιλοξενίας και ανταλλαγής στο πιο πράσινο κεφάλαιο της Ευρώπης σημαίνει ότι οι επισκέπτες και οι κάτοικοι μπορούν να απολαύσουν ένα ευρύ φάσμα παγκόσμιων τροφίμων και μουσικής, ενώ οι γύπες πολιτισμού μπορούν να επιλέξουν από πλήθος μουσείων και παραστάσεων. Στην καρδιά της πόλης, το Université Libre de Bruxelles ή το ULB προσφέρει επίσης πολλές πολιτιστικές, εορταστικές και αθλητικές δραστηριότητες. Οι πανεπιστημιουπόλεις και οι γύρω περιοχές είναι εξαιρετικά ελκυστικές, προσφέροντας ακριβώς το σωστό μείγμα μελέτης και αναψυχής.

ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ

Ως πολυπολιτισμικό πανεπιστήμιο με το ένα τρίτο των σπουδαστών και ερευνητών από το εξωτερικό , οι διεθνείς σχέσεις είναι καθημερινή πραγματικότητα για το Université Libre de Bruxelles, όπως και η ίδια η πόλη των Βρυξελλών, μια από τις πιο κοσμοπολίτικες πόλεις του κόσμου. Η συνεργασία με πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο έχει ενισχυθεί τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην έρευνα, χάρη σε μεγάλο βαθμό στα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα κινητικότητας. Εκτός από τα προγράμματα κινητικότητας σπουδαστών, το Πανεπιστήμιο προσφέρει ποικίλα ολοκληρωμένα προγράμματα με ξένους εταίρους , συμπεριλαμβανομένων κοινών διπλωμάτων Master και διδακτορικών σπουδών. Ορισμένα από αυτά τα προγράμματα έχουν λάβει την έγκυρη διαπίστευση Erasmus Mundus .

Η εξωτερική της θέση σε σχέση με την Ευρώπη και τον κόσμο οδήγησε σε ορισμένες συμφωνίες, συνεργασίες και ειδικές συνεργασίες που δημιουργήθηκαν με μερικά από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου. Με πολυετή εμπειρία στη διεθνή σκηνή, το Πανεπιστήμιο ξεκίνησε το UNICA, ένα δίκτυο 45 κορυφαίων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων που περιλαμβάνει πάνω από ένα εκατομμύριο σπουδαστές. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του Διεθνούς Φόρουμ Δημόσιων Πανεπιστημίων (IFPU).

Η διεθνοποίηση του ιδρύματος αγκαλιάζεται από τα ακόλουθα:

  • Διασυνοριακή συνεργασία με την περιφέρεια Nord-Pas-de-Calais (Lille) της Γαλλίας
  • Μια πολιτική προτιμώμενων εταίρων για την οικοδόμηση κοινών μακροπρόθεσμων δραστηριοτήτων με περίπου δέκα ιδρύματα (κυρίως την Οξφόρδη, το Παρίσι VI, το Μπέρκλεϊ, το Μόντρεαλ, το UBC στο Βανκούβερ, το Fudan στη Σαγκάη)
  • Διάφορα εξειδικευμένα ιδρύματα και κέντρα, όπως το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών (Jean Monnet Research Field), η Σχολή Οικονομικών και Διοίκησης της Solvay των Βρυξελλών, η Σχολή Δημόσιας Υγείας, το Κέντρο Καναδών Μελετών, οι Τσέχοι Σπουδές κλπ.
  • Ένας διατλαντικός διάλογος και άνοιγμα στις αναδυόμενες χώρες

Με τα χρόνια και παρά τους περιορισμένους πόρους, η ULB κατάφερε να διατηρήσει το επίπεδο αριστείας της και να εκπληρώσει τις δημόσιες και κοινωνικές ευθύνες της. Το Πανεπιστήμιο πιστεύει ότι μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και δημοκρατικού κόσμου συμβάλλοντας σε μια σχέση εμπιστοσύνης, μια κρίσιμη διάσταση και την αμεροληψία που απαιτείται σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

Τέσσερα επιστημονικά βραβεία Νόμπελ, ένα μετάλλιο Fields, τρία βραβεία Wolf και δύο βραβεία Marie Curie αποτελούν περαιτέρω στοιχεία της μακρόχρονης παράδοσης αριστείας του Πανεπιστημίου.
Το Université Libre de Bruxelles είναι ενεργό μέλος του ερευνητικού χώρου και συμμετέχει σε σχεδόν 130 έργα που χρηματοδοτούνται από το 7ο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Πλαίσιο. Τα τελευταία χρόνια, έχει λάβει 7 αρχικές επιχορηγήσεις από τον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας (ERC) για τη χρηματοδότηση της έρευνας στην Ιατρική, Οικονομία, Μαθηματικά, Κοινωνιολογία ή Πολιτικές Επιστήμες, καθώς και 2 Προχωρημένες Επιχορηγήσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τη Φυσική. Επιπλέον, το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου αναγνωρίζεται ως Ευρωπαϊκό Κέντρο Έρευνας Jean Monnet για τις εργασίες του σχετικά με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

ΥΨΗΛΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

Το Université Libre de Bruxelles διαθέτει 13 σχολές, σχολεία και εξειδικευμένα ιδρύματα που καλύπτουν όλους τους κλάδους, συνδυάζοντας στενά τις ακαδημαϊκές εισροές και την έρευνα. Προσφέρει σχεδόν 40 προπτυχιακά προγράμματα και 235 μεταπτυχιακά προγράμματα . Συνεργάζεται επίσης 20 διδακτορικές σχολές , με σχεδόν 1.600 διδάκτορες σε εξέλιξη. Ορισμένα από τα προγράμματα μάστερ επικεντρώνονται στη διεπιστημονικότητα, ενώ άλλα δίνουν περισσότερη έμφαση στις διεθνείς σχέσεις μέσω των ευρωπαϊκών διπλωμάτων Master ή της πολυγλωσσίας. Επίσης, εργαζόμαστε σε στενή συνεργασία με το VUB (Vrije Universiteit Brussel - Βουλγαρικό φλαμανδικό πανεπιστήμιο) εδώ και πολλά χρόνια.

Ανθρωπισμός, ατομική ευθύνη ...

"Το Πανεπιστήμιο Libre de Bruxelles βασίζει τη διδασκαλία και την έρευνά του στην αρχή της ελεύθερης έρευνας. Αυτό προϋποθέτει, σε όλους τους τομείς, την ανεξαρτησία της κρίσης και την απόρριψη μιας αρχής που βασίζεται στη σύλληψη της γνώσης». (1ο άρθρο του καταστατικού της ULB). Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της διδασκαλίας του ULB είναι να προσφέρει στους μαθητές την προσωπική τους ελευθερία, ενώ παράλληλα τους παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη. Εναπόκειται στους ίδιους τους φοιτητές να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες και τις πολυάριθμες μορφές υποστήριξης που τους έχουν στη διάθεσή τους: το Πανεπιστήμιο είναι συνεπώς σχολή ευθύνης.

... και την καινοτομία

Οι πιο εντυπωσιακές καινοτομίες έχουν εισαχθεί σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Τα προγράμματα αυτά, ορισμένα από τα οποία διδάσκονται το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα, απευθύνονται κυρίως σε ενήλικες εργαζόμενους και βασίζονται είτε στις νέες κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες (εμπορία ευρώ, εταιρική διακυβέρνηση κ.λπ.) είτε σε προηγμένη έρευνα (αισθητική και η φιλοσοφία της τέχνης, η φιλοσοφία της επιστήμης, η βιοπληροφορική, κλπ.). Τα νέα και καινοτόμα μαθήματα αυτού του είδους βασίζονται στη μακρόχρονη παράδοση του ULB από την ULB, αναπτύσσοντάς την περαιτέρω σε νέες κατευθύνσεις.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ

Ως γαλλόφωνο πανεπιστήμιο, τα περισσότερα μαθήματα στο Université Libre de Bruxelles παραδίδονται στα γαλλικά. Ωστόσο, ένας αυξανόμενος αριθμός μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών παρέχονται εν μέρει ή εξ ολοκλήρου στα αγγλικά. Το Πανεπιστήμιο προσφέρει ένα ευρύ φάσμα γαλλικών μαθημάτων , πριν και κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, για να βοηθήσει τους διεθνείς μαθητές του να βελτιώσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Το Université Libre de Bruxelles είναι αποφασισμένο να δώσει σε όλους τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και έχει αναπτύξει μια σειρά πρωτοβουλιών υποστήριξης σπουδαστών : π.χ. οικονομική και ψυχολογική υποστήριξη, καθοδήγηση, γαλλικά μαθήματα κλπ. Το πανεπιστήμιο παρέχει επίσης ακαδημαϊκή πανεπιστημιούπολη υποστήριξη. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι ένα πρόγραμμα υποστήριξης για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Schola), στους οποίους απονεμήθηκε το βραβείο Comenius της UNESCO .

Από την ίδρυσή του το 1834, το Université Libre de Bruxelles συμμετείχε ενεργά στη συνεχιζόμενη συζήτηση για την κριτική σκέψη και την ελευθερία . Αυτό περιλαμβάνει την ειλικρινή αντίθεση στις δικτατορίες και άλλες εθνικιστικές καταχρήσεις, την προώθηση των ίσων ευκαιριών και μια σειρά άλλων κοινωνικών θεμάτων. Μετά την ίδρυση μιας από τις πρώτες ΜΚΟ (CEMUBAC), το Πανεπιστήμιο συνέχισε να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην αναπτυξιακή βοήθεια και τη διεθνή συνεργασία.

Ευρωπαϊκό και διεθνές, καλωσορίζοντας ένα ανεξάρτητο, αφοσιωμένο και δυναμικό, το Université Libre de Bruxelles μπορεί επίσης να βασιστεί στο τεράστιο διεθνές δίκτυο αποφοίτων του (UAE), τους καλύτερους πρεσβευτές του Πανεπιστημίου. Με βάση την αρχή της ελεύθερης έρευνας που θέτει ως βάση την ανεξάρτητη συλλογιστική και την απόρριψη όλου του δόγματος, το Πανεπιστήμιο έχει διατηρήσει τις αρχικές του ιδέες ως ελεύθερο ίδρυμα που ασχολείται σταθερά με την υπεράσπιση δημοκρατικών και ανθρώπινων αξιών.

Ελευθερία έρευνας και συμμετοχής

Το Université Libre de Bruxelles βασίζει τη διδασκαλία και την έρευνά του στην αρχή της ελεύθερης έρευνας και έχει δώσει πάντα στους σπουδαστές του τη δυνατότητα να διαδραματίζουν ενεργό και συμμετοχικό ρόλο στη ζωή του Πανεπιστημίου και στην αξιολόγηση της διδασκαλίας που λαμβάνουν. Πράγματι, η αρχή της ελεύθερης έρευνας, η οποία βασίζεται στην ανεξάρτητη κρίση και στην απόρριψη μιας θεμελιωμένης από την άποψη της γνώσης γνώσης, κατοχυρώνεται στο καταστατικό του πανεπιστημίου.

Ως εκ τούτου, το ULB είναι ένα από τα λίγα βελγικά ή ακόμη και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια στα οποία εκπροσωπούνται οι φοιτητές σε όλα τα όργανα λήψης αποφάσεων. Στο ίδιο πνεύμα, λειτουργεί μια συστηματική διαδικασία αξιολόγησης των εκπαιδευτικών για περισσότερα από είκοσι χρόνια και βασίζεται στην εκτίμηση των μαθητών για τις παιδαγωγικές τους ικανότητες.

Τοποθεσίες

  • Avenue Franklin Roosevelt 50 1050 Bruxelles, 1050, Brussels

Ερωτήσεις