Μελέτη Φροντίδα υγείας σε Ελβετία 2024
Αλλαγή νομίσματος
Βασικό μηνιαίο κόστος διαβίωσης
Ενοικίαση σε κοινόχρηστο διαμέρισμα
1030Μερίδιο υπηρεσιών κοινής ωφέλειας
81Συνδρομή στο Διαδίκτυο
52Τοπικές συγκοινωνίες
84
Δείγμα κόστους τρόπου ζωής
Συνδυασμός γρήγορου φαγητού
16Εισιτήριο κινηματογράφου
21Πίντα τοπικής μπύρας
7
Απαιτήσεις βίζας
- Θεώρηση C – για σύντομα μαθήματα (καλοκαιρινά σχολεία, σχολεία ξένων γλωσσών) που διαρκούν έως και τρεις μήνες.
- Βίζα D – για μαθήματα που διαρκούν περισσότερο από τρεις μήνες.
Τι είδους Visa χρειάζεστε;
Όνομα βίζας
Γ βίζα? βίζα D
Τιμή και νόμισμα
EUR 0
Για φοιτητική βίζα, η αίτηση είναι δωρεάν. ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις.
Ποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση για βίζα;
Αν και η Ελβετία δεν είναι μέλος της ΕΕ, επιτρέπει στους πολίτες της ΕΕ να φοιτούν στο πανεπιστήμιο της χώρας. Οι φοιτητές που δεν έχουν υπηκοότητα ΕΕ/ΕΟΧ πρέπει να επικοινωνήσουν με την ελβετική πρεσβεία ή το προξενείο στη χώρα καταγωγής τους για να υποβάλουν αίτηση για βίζα πριν εισέλθουν στη χώρα.
Για μαθήματα διάρκειας έως και τριών μηνών – καλοκαιρινά μαθήματα, σχολές ξένων γλωσσών – μπορεί να χρειαστείτε βραχυπρόθεσμη βίζα Σένγκεν C. για μαθήματα άνω των τριών μηνών, μπορεί να χρειαστείτε μακροπρόθεσμη εθνική βίζα D.
Δεν μπορείτε να έρθετε στην Ελβετία με τρίμηνη τουριστική βίζα και να την αλλάξετε σε άδεια φοιτητικής διαμονής αφού φτάσετε στην Ελβετία. Έτσι, ακόμα κι αν δεν χρειάζεστε βίζα εισόδου, όπως υπήκοοι Αυστραλίας, Καναδάς, Νέας Ζηλανδίας, Ιαπωνίας, Μαλαισίας ή Σιγκαπούρης, θα πρέπει και πάλι να υποβάλετε αίτηση για άδεια διαμονής πριν φτάσετε εάν σκοπεύετε να μείνετε περισσότερο από 90 ημέρες.
Όλοι οι ξένοι φοιτητές, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών της ΕΕ/ΕΖΕΣ, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για άδεια διαμονής σε Γραφείο Εγγραφής Κατοίκων εντός 14 ημερών από την άφιξή τους στην Ελβετία.
Πού μπορείτε να κάνετε την αίτηση;
Ελβετική πρεσβεία ή προξενείο
Θα χρειαστεί να υποβάλετε αίτηση για βίζα μέσω της ελβετικής πρεσβείας ή του προξενείου στη χώρα σας.
Πώς να κάνετε την αίτηση;
Όταν λάβετε επιβεβαίωση αποδοχής από ελβετικό πανεπιστήμιο ή ιδιωτικό σχολείο, θα χρειαστεί να επικοινωνήσετε με την ελβετική πρεσβεία στη χώρα σας για πληροφορίες σχετικά με τις διατυπώσεις εισόδου στην Ελβετία. Θα πρέπει να αποδείξετε ότι έχετε επαρκή οικονομικά μέσα για να συντηρήσετε τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια των σπουδών σας.
Θα χρειαστεί να συμπληρώσετε μια φόρμα αίτησης και να υποβάλετε δικαιολογητικά στα γαλλικά, γερμανικά ή αγγλικά, επομένως ίσως χρειαστεί να μεταφράσετε τα έγγραφά σας.
Για βραχυπρόθεσμες βίζες Σένγκεν C, η τεκμηρίωση περιλαμβάνει:
- έγκυρο διαβατήριο/ταξιδιωτική ταυτότητα·
- απόδειξη επαρκών οικονομικών πόρων για την κάλυψη των δαπανών σας όσο βρίσκεστε στην Ελβετία.
- υγειονομική περίθαλψη/ασφάλιση ατυχήματος·
- επιβεβαίωση των κρατήσεων μαθημάτων συμπεριλαμβανομένων των καταβληθέντων διδάκτρων·
εάν είστε κάτω των 18 ετών, πιστοποιητικό γέννησης και εξουσιοδότηση να ταξιδέψετε εάν έρθετε μόνοι σας στην Ελβετία ή αντίγραφα των βίζας των γονέων εάν θα σας συνοδεύουν.
Για μια μακροπρόθεσμη βίζα D, τα έγγραφα θα περιλαμβάνουν:
- έγκυρο διαβατήριο/ταξιδιωτική ταυτότητα·
- απόδειξη επαρκών οικονομικών πόρων για την κάλυψη των εξόδων σας όσο βρίσκεστε στην Ελβετία, είτε εσείς είτε είστε χορηγός, όπως αντίγραφα τραπεζικών κινήσεων ή επιστολή από την τράπεζα.
- αποδεικτικό ασφάλισης υγειονομικής περίθαλψης που περιλαμβάνει κάλυψη για ατυχήματα·
- επιστολή κινήτρων που περιγράφει γιατί θέλετε να έρθετε στην Ελβετία για σπουδές και πώς αυτό θα είναι επωφελές για την καριέρα σας.
- επιβεβαίωση εγγραφής σε αναγνωρισμένο ελβετικό εκπαιδευτικό ίδρυμα·
- επιβεβαίωση των τελών μαθημάτων που καταβλήθηκαν.
- το βιογραφικό σας·
- αντίγραφα προηγούμενων εκπαιδευτικών πιστοποιητικών και διπλωμάτων·
- μια υπογεγραμμένη επιστολή που επιβεβαιώνει ότι θα φύγετε από την Ελβετία στο τέλος του μαθήματος.
Μπορεί επίσης να σας ζητηθεί να συμμετάσχετε σε ένα τεστ γλώσσας για να βεβαιωθείτε ότι θα μπορείτε να παρακολουθήσετε τα μαθήματα.
Εάν θέλετε να πραγματοποιήσετε μεταπτυχιακές σπουδές, θα πρέπει να προσκομίσετε αποδεικτικά στοιχεία ότι έχετε γίνει δεκτός σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών και ότι έχετε τα κατάλληλα προσόντα, επαρκή οικονομικά μέσα και κάπου για να ζήσετε.
Πότε πρέπει να κάνετε αίτηση;
Θα πρέπει να προγραμματίσετε ένα ραντεβού στην ελβετική πρεσβεία ή στο προξενείο στην περιοχή σας αμέσως μόλις λάβετε την επιστολή αποδοχής από το ελβετικό εκπαιδευτικό ίδρυμα. Θα πρέπει να προγραμματίσετε το ραντεβού για μια συνέντευξη βίζας 6 μήνες πριν από την έναρξη των σπουδών σας, αλλά το αργότερο δέκα εβδομάδες πριν από την αναχώρησή σας.
Οι χρόνοι διεκπεραίωσης για τις αιτήσεις βίζας βραχείας διαμονής είναι 10-15 ημέρες. και οκτώ έως δέκα εβδομάδες για βίζες μακράς διαμονής.
Η διάρκεια της φοιτητικής βίζας εξαρτάται από τη διάρκεια του μαθήματος σας. Η άδεια διαμονής δίνεται για ένα έτος και μπορεί να ανανεωθεί.
Χρόνος επεξεργασίας
10 Weeks
Ευκαιρίες εργασίας
Μπορείτε να αναλάβετε εργασία μερικής απασχόλησης έως και 15 ώρες την εβδομάδα σε θητεία και με πλήρη απασχόληση κατά τη διάρκεια των διακοπών, αλλά μόνο αφού έχετε ζήσει στην Ελβετία για έξι μήνες.
Εάν είστε ήδη κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από ξένο πανεπιστήμιο και βρίσκεστε στην Ελβετία και εργάζεστε για το ελβετικό πανεπιστήμιο ή ινστιτούτο σας, δεν χρειάζεται να περιμένετε έξι μήνες, αλλά μπορείτε να ξεκινήσετε τη δουλειά αμέσως. Ο εργοδότης σας θα χρειαστεί να πάρει άδεια εργασίας για εσάς. Θα χρειαστεί να διατηρήσετε την ιδιότητα του φοιτητή πλήρους απασχόλησης και να δείξετε ότι συνεχίζετε να σημειώνετε πρόοδο στις σπουδές σας.
Μετά την αποφοίτησή τους, οι αλλοδαποί φοιτητές μπορούν να μείνουν στην Ελβετία για έξι μήνες για να αναζητήσουν εργασία.
Ωρες την εβδομάδα
15
Γιατί χρειάζεστε αυτό το είδος βίζας;
Η αίτησή σας για βίζα μπορεί να απορριφθεί εάν δεν μπορείτε να αποδείξετε τα απαιτούμενα χρήματα ή εάν προσκομίσετε λανθασμένα ή ελλιπή έγγραφα.