Keystone logo

Technical University of Crete

A logo

Εισαγωγή

Ιστορία

Λίγο μετά το τέλος της γερμανικής κατοχής της Ελλάδας, το ζήτημα της ίδρυσης Πανεπιστημίου στην Κρήτη τέθηκε και έφτασε στο αποκορύφωμά του κατά τη δεκαετία του 1960. Το 1977 ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, μετά από ομόφωνη δημόσια απαίτηση, ενέκρινε τη δημιουργία Πανεπιστημίου με σχολές στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο και την ίδρυση Πολυτεχνείου στα Χανιά . Το Technical University of Crete θεσπίστηκε με τον νόμο 545/77 σχετικά με την «Σύσταση τεχνολογικού ιδρύματος με τον τίτλο Technical University of Crete και άλλες διατάξεις». Στις 17 Ιουλίου 1977, η πρώτη Εκτελεστική Επιτροπή του Ιδρύματος συνεδρίασε υπό την προεδρία του Καθηγητή Περικλή Θεοχάρη και παρουσία του τότε Υπουργού Εθνικής Παιδείας Γ. Ράλλη , αποτελούμενη από τον Δήμαρχο των Χανίων και τον Πρόεδρο της Δυτικής Τμήμα Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Το κύριο καθήκον αυτής της πρώτης Εκτελεστικής Επιτροπής το 1977 ήταν να βρει γη για την ανέγερση μόνιμων πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων ξεκινώντας τη διαδικασία απαλλοτρίωσης 350 εκταρίων γης. Αξίζει να αναφερθεί, σε αυτό το σημείο, η τεράστια υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας σε αυτό το θέμα.

Το 1984, διορίστηκαν τα πρώτα μέλη ΔΕΠ. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 1984-85, το Τμήμα Μηχανικής Παραγωγής και Διοίκησης άρχισε να τρέχει το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα και δέχτηκε τους πρώτους 120 μαθητές του μαζί με το Τμήμα Επιστημών. Το Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων ακολούθησε το 1987-88 και το Τμήμα Ηλεκτρονικών και Μηχανικών Υπολογιστών το 1990-91. Αργότερα, και μετά την ανεξαρτητοποίηση του Πανεπιστημίου, το Τμήμα Χημικών Μηχανικών έγινε Τμήμα Μηχανικής Περιβάλλοντος και δέχτηκε τους πρώτους μαθητές του το 1997. Τέλος, το 2004 ιδρύθηκε το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Μηχανικής και καλωσόρισε τους πρώτους μαθητές του. Τον Σεπτέμβριο του 1989, η νέα Εκτελεστική Επιτροπή, υπό την προεδρία του Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Ιωάννη Τεγόπουλου μαζί με τους Καθηγητές των Technical University of Crete κ. Αντώνη Φώσκολου και Ιωακείμ Γρυσπολάκη ως αντιπροέδρους, αποφάσισαν να αλλάξουν ο χωροταξικός προσανατολισμός της επέκτασης του πανεπιστημίου. Η εφαρμογή της πολιτικής επέτρεψε τη στέγαση όλων των ακαδημαϊκών τμημάτων στην πανεπιστημιούπολη του Ακρωτηρίου, η οποία προσέφερε τη δυνατότητα για την ανέγερση κατάλληλων αιθουσών διαλέξεων, εργαστηρίων και υποδομών που υπαγορεύουν οι σύγχρονες απαιτήσεις για ένα Πολυτεχνείο.

Από το 1993, το Technical University of Crete σημειώνει συνεχή και σημαντική πρόοδο. Η υψηλή ποιότητα του προσωπικού της σχολής, οι επιστημονικοί συνεργάτες και το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό εγγυώνται τη μελλοντική ανάπτυξη του Πανεπιστημίου. Η πανεπιστημιούπολη είναι σίγουρα μία από τις καλύτερες στην Ελλάδα, με σύγχρονες αίθουσες διαλέξεων και ερευνητικές εγκαταστάσεις, βιβλιοθήκη, φοιτητική αίθουσα κατοικιών, εστιατόρια και χώρους αναψυχής. Νέα τμήματα έχουν προγραμματιστεί για το μέλλον και ταυτόχρονα, η συμβολή του Technical University of Crete στην έρευνα εκτιμάται ευρέως, καθώς το itutionδρυμα αναγνωρίζεται πλέον ως ένα από τα πιο έγκυρα ερευνητικά ιδρύματα στην Ελλάδα με εκατοντάδες ερευνητικά προγράμματα σε εξέλιξη. Το Technical University of Crete αναγνωρίζεται πλέον ως εκπαιδευτικό και ερευνητικό ίδρυμα στην Ελλάδα και διεθνώς και ως εκ τούτου μπορεί να οραματιστεί με μεγάλη αισιοδοξία το μέλλον του.

Μελλοντικοί στόχοι

  • Έμφαση στην παροχή εκπαίδευσης κορυφαίας ποιότητας (ποσοστά ανεργίας απόφοιτων TUC μεταξύ 3 και 4%, πρώτη απασχόληση 1 έως 6 μήνες μετά την αποφοίτηση)
  • Διεξαγωγή καινοτόμων ερευνών (το Technical University of Crete είναι ένα από τα δύο πιο ενεργά πανεπιστήμια της χώρας με τον μεγαλύτερο αριθμό ερευνητικών αποτελεσμάτων)
  • Δημιουργία Περιφερειακού Πόλου Καινοτομίας και Τεχνολογικού Πάρκου
  • Προσπάθεια υποστήριξης της καινοτομίας (μέσω θερμοκοιτίδων)
  • Διοργάνωση σεμιναρίων για τη διάδοση της τεχνολογίας και της καινοτομίας
  • Συνεργασία με τις τοπικές αρχές για την επίλυση περιβαλλοντικών και οργανωτικών προβλημάτων κ.λπ.

Πανεπιστημιούπολη

Η πανεπιστημιούπολη είναι αναμφίβολα η καρδιά του TUC: φοιτητές, καθηγητές, τεχνικοί εργαστηρίων, διοικητικοί υπάλληλοι, όλοι συναντιούνται στην πανεπιστημιούπολη σε καθημερινή βάση. Κοινά σημεία αναφοράς όλων των μαθητών είναι η Βιβλιοθήκη, το Κέντρο Πληροφορικής & Επικοινωνιών, η Αίθουσα των Κατοικιών, το Πανεπιστημιακό Εστιατόριο και Καφετέριες καθώς και οι Αθλητικές Εγκαταστάσεις. Και επειδή ο χρόνος σας ως φοιτητής δεν πρέπει να ξοδεύεται μόνο σε βιβλία και σπουδές, βεβαιωθείτε ότι έχετε ανακαλύψει μια ζωή έξω από αίθουσες διδασκαλίας και αίθουσες διαλέξεων, ακόμη πιο ενδιαφέρουσα και συναρπαστική, συμμετέχοντας σε μία από τις φοιτητικές ομάδες και συλλόγους (πολιτιστικές και πολιτικές ), που έδωσε τον τόνο στην πανεπιστημιούπολη!

Τοποθεσίες

  • Technical University of Crete University Campus, Akrotiri 73100 Chania GREECE, 731 00, Chania

Ερωτήσεις