Μάστερ στην ανθρώπινη διατροφή και συμπεριφορά που σχετίζεται με τα τρόφιμα
University of Helsinki
Πληροφορία κλειδί
Τοποθεσία πανεπιστημιούπολης
Helsinki, Φινλανδία
Γλώσσες
Αγγλικά, Φινλανδικός, Σουηδικά
Μορφή μελέτης
Στην Πανεπιστημιούπολη
Διάρκεια
2 χρόνια
Βήμα
Πλήρης απασχόληση
Δίδακτρα
EUR 15.000 / per year *
Προθεσμία εφαρμογής
Ζητήστε πληροφορίες
Πρωιμότερη ημερομηνία έναρξης
Aug 2024
* για φοιτητές εκτός ΕΕ/ΕΟΧ
Εισαγωγή
Γιατί τρώμε με τον τρόπο που τρώμε;
Τι συμβαίνει με τα τρόφιμα στο σώμα μας; Πώς η διατροφή διατηρεί την υγεία μας; Πώς μελετάμε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το φαγητό; Πώς επηρεάζει ο πολιτισμός τις διατροφικές μας επιλογές; Πώς συζητείται το φαγητό στα ΜΜΕ; Πώς μπορούμε να αλλάξουμε τη συμπεριφορά που σχετίζεται με τα τρόφιμα;
Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Ανθρώπινη Διατροφή και Συμπεριφορά που σχετίζεται με τα τρόφιμα (HNFB) επικεντρώνεται στη διατροφή του ανθρώπου, στη συμπεριφορά που σχετίζεται με τα τρόφιμα και στην κατανάλωση τροφής από τις προοπτικές της διατροφής της δημόσιας υγείας, της φυσιολογίας της διατροφής και των κοινωνικών επιστημών.
Μελετώντας
Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Ανθρώπινη Διατροφή και Συμπεριφορά που σχετίζεται με τα τρόφιμα (HNFB) επικεντρώνεται στη διατροφή του ανθρώπου και τη συμπεριφορά και κατανάλωση που σχετίζεται με τα τρόφιμα από τις προοπτικές της διατροφής της δημόσιας υγείας, της διατροφικής φυσιολογίας και των κοινωνικών επιστημών.
Το πρόγραμμα βασίζεται στη διατροφή του ανθρώπου, τη συμπεριφορά και την καταναλωτική σχέση με τα τρόφιμα, καθώς και τις σχετικές ερευνητικές μεθόδους. Θέματα βασισμένα σε Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης - όπως καλή υγεία και ευημερία, μηδενική πείνα, ισότητα, οικολογική και πολιτιστική βιωσιμότητα - ενσωματώνονται σε όλο το πρόγραμμα.
Εισαγωγές
Διδακτέα ύλη
Με εύρος 120 πιστωτικών μονάδων (ECTS), το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ανθρώπινη Διατροφή και Συμπεριφορά που σχετίζεται με τα Τρόφιμα μπορεί να ολοκληρωθεί σε δύο ακαδημαϊκά έτη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο γραμμές μελέτης – ανθρώπινη διατροφή και συμπεριφορά που σχετίζεται με τα τρόφιμα – μία από τις οποίες επιλέγετε κατά τη διαδικασία υποβολής αίτησης. Το πτυχίο περιλαμβάνει:
- 75 μονάδες προχωρημένων σπουδών, συμπεριλαμβανομένης της διπλωματικής εργασίας (30 μονάδες)
- 45 μονάδες άλλων σπουδών, οι οποίες μπορούν να περιλαμβάνουν μελέτες από το δικό σας πρόγραμμα σπουδών ή άλλα προγράμματα σπουδών, πρακτική περίοδο κατάρτισης ή διεθνείς σπουδές
- Καθοδήγηση σταδιοδρομίας και σχεδιασμός σταδιοδρομίας
- Ένα προσωπικό σχέδιο σπουδών
Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στα εξής:
- Ο ρόλος της διατροφής και άλλων παραγόντων του τρόπου ζωής στην προώθηση της υγείας και την πρόληψη των ασθενειών
- Οι μηχανισμοί μέσω των οποίων τα τρόφιμα επηρεάζουν το σώμα μας στο επίπεδο της μοριακής βιολογίας
- Επιλογές τροφίμων και συμπεριφορά κατανάλωσης, και μέσα για την επίδρασή τους μέσω πολιτικών, παρεμβάσεων και επικοινωνίας
- Υπηρεσίες τροφίμων και τη διαχείρισή τους
- Καλλιέργεια τροφίμων και κοινωνικά κινήματα
- Θεωρίες και μέθοδοι έρευνας στους τομείς της διατροφής και της συμπεριφοράς που σχετίζεται με τα τρόφιμα
Η πολυεπιστημονική φύση του Μεταπτυχιακού Προγράμματος παρέχει πολλές επιλογές για άλλες σπουδές. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να σπουδάσετε σε άλλα φινλανδικά ή διεθνή πανεπιστήμια.
Μαθήματα και διδασκαλία
Τα μαθήματα στο Πρόγραμμα Μάστερ στην Ανθρώπινη Διατροφή και τη Συμπεριφορά Σχετικά με τα Τρόφιμα ενσωματώνουν διαφορετικές μεθόδους μελέτης, όπως:
- Επικοινωνήστε με τη διδασκαλία, διαλέξεις
- Ομαδική δουλειά
- Προφορικές παρουσιάσεις
- Γραπτές αναφορές (άτομο, ζευγάρι, ομάδα)
- Ανεξάρτητη μελέτη
- Εργαστηριακές εργασίες και άλλες εργασίες και συναφείς αναφορές
- Εκπαιδευτικά περιοδικά, προφορικές εξετάσεις, γραπτές εξετάσεις, δοκίμια στο σπίτι
- Σεμινάρια
Η ποικιλία των μεθόδων μάθησης ενισχύει την ανάπτυξη και την εφαρμογή κριτικής σκέψης, επιχειρηματολογίας και επίλυσης προβλημάτων.
Μεταπτυχιακή εργασία
Για τη Μεταπτυχιακή Διατριβή (30 ECTS) μελετάτε και αναλύετε ένα σημαντικό θέμα που σχετίζεται με αυτό το μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Μπορείτε να γράψετε τη διατριβή σε σχέση με ένα μεγαλύτερο ερευνητικό έργο, σε συνεργασία με εταιρείες και δημόσιους φορείς ή ανεξάρτητα. Χρειάζονται περίπου 6 μήνες εργασίας πλήρους απασχόλησης για την ολοκλήρωση της διατριβής.
Κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, όταν ξεκινάτε να προγραμματίζετε τη διπλωματική σας εργασία, ξεκινάτε και το σεμινάριο μεταπτυχιακής διατριβής (5 ECTS). Αυτό είναι ένα υποχρεωτικό σεμινάριο για όλους τους μαθητές. Σε αυτό το σεμινάριο, θα λάβετε καθοδήγηση από τους δασκάλους, καθώς και υποστήριξη από ομοτίμους και σχόλια από άλλους μαθητές που βρίσκονται στο ίδιο στάδιο του προγράμματος HNFB. Στοχεύουμε στην πραγματική πολυεπιστημονικότητα και ως εκ τούτου όλοι οι φοιτητές σε αυτό το σεμινάριο είναι σε μια ομάδα, ανεξάρτητα από το θέμα της διατριβής τους.
Η προχωρημένη βιβλιογραφία (5 ECTS) πραγματοποιείται στο τέλος του προγράμματος. Η εξέταση είναι ξεχωριστή για τις δύο διαδρομές μελέτης. Η εξέταση μπορεί να περιλαμβάνει ανάγνωση επιστημονικών περιοδικών, κυρίως άρθρων κριτικής ή/και πολύ προχωρημένων βιβλίων. Η ιδέα της εξέτασης είναι να σας επαναφέρει σε όλα τα σχετικά θέματα αυτού του μεταπτυχιακού προγράμματος και θα σας κάνει επίσης να συνειδητοποιήσετε πόσα έχετε μάθει.
Φοιτητές και φοιτητική ζωή
Η φοιτητική ζωή και ιδιαίτερα η κουλτούρα των φοιτητικών οργανώσεων είναι εξαιρετικά πλούσια και ποικίλη στη Φινλανδία. Επίσης, στο University of Helsinki , η φοιτητική κοινότητα είναι πολύ δραστήρια. Περισσότερες από 250 φοιτητικές οργανώσεις λειτουργούν στο πλαίσιο της Ένωσης Φοιτητών του University of Helsinki (HYY), από φοιτητικές και θεματικές οργανώσεις μέχρι πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις, καθώς και από χορωδίες και ορχήστρες σε αθλητικά και κλαμπ παιχνιδιών. Οι δραστηριότητές τους περιλαμβάνουν εορτασμούς επετείου, ακαδημαϊκά δείπνα, πολιτιστικές εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις και εκδρομές.
Ως φοιτητής και μέλος της Ένωσης Φοιτητών (HYY), δικαιούστε πολλά οφέλη και υπηρεσίες. Για παράδειγμα, οικονομικά προσιτή στέγαση σπουδαστών, βασικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, αθλητικές εγκαταστάσεις και γεύματα σε φοιτητές. Παίρνετε επίσης πολλές εκπτώσεις, για παράδειγμα σε τέλη για τις δημόσιες μεταφορές σε ολόκληρη τη χώρα.
Θεματικές περιοχές των βασικών ενοτήτων
Οι βασικές ενότητες των σπουδών HNFB καλύπτουν τρεις θεματικές ενότητες και πρέπει να συμπεριλάβετε τουλάχιστον μία από αυτές στις σπουδές σας ανάλογα με την πορεία σπουδών σας.
Το κομμάτι Human Nutrition παρέχει δύο βασικές ενότητες που επικεντρώνονται στις βιολογικές πτυχές και τη δημόσια υγεία του κλάδου:
- Διατροφική φυσιολογία και μοριακή διατροφή: Η επίδραση της διατροφής και άλλων παραγόντων του τρόπου ζωής στην ανθρώπινη φυσιολογία και υγεία, καθώς και οι υποκείμενοι μηχανισμοί στο επίπεδο της μοριακής βιολογίας
- Διατροφή για τη δημόσια υγεία: Διερεύνηση των διατροφικών παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία του πληθυσμού και των πληθυσμιακών ομάδων μιας χώρας και η χρήση αυτής της γνώσης για την προώθηση της υγείας, καθώς και διατροφικά ερωτήματα που σχετίζονται με τις υπηρεσίες τροφίμων και τη βιομηχανία τροφίμων
Το κομμάτι Συμπεριφοράς που σχετίζεται με τα τρόφιμα παρέχει μια βασική ενότητα που εστιάζει στις κοινωνικές και συμπεριφορικές πτυχές του φαγητού και της διατροφής:
- Συμπεριφορά που σχετίζεται με τα τρόφιμα σε μια μεταβαλλόμενη κοινωνία: Οι τρόποι με τους οποίους οι επιλογές τροφίμων συνδέονται με ατομικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς παράγοντες, την οικοδόμηση της ταυτότητας, την κοινωνία της κατανάλωσης, καθώς και τις πολιτικές τροφίμων και υγείας
Βασική ενότητα: Διατροφική Φυσιολογία και Μοριακή Διατροφή
Η γνώση των μηχανισμών με τους οποίους η διατροφή επηρεάζει τις κυτταρικές διεργασίες είναι θεμελιώδης για την κατανόηση των αλληλεπιδράσεων διατροφής-υγείας. Επιπλέον, χρειάζεται να κατανοήσει κανείς τα ερευνητικά περιβάλλοντα και τις μεθόδους εάν θέλει να κατανοήσει και να αξιολογήσει τα επιστημονικά στοιχεία. Η Διατροφική Φυσιολογία και η Μοριακή Διατροφή επικεντρώνονται στις βιολογικές πτυχές των θρεπτικών ουσιών, άλλων συστατικών τροφίμων, της δίαιτας και της διατροφής καθώς και στα σχέδια πειραματικών μελετών στη διατροφική επιστήμη.
Τα μαθήματα παρέχουν στον φοιτητή ένα εκτενές θεωρητικό υπόβαθρο σχετικά με τον μεταβολισμό των θρεπτικών ουσιών και τον ρόλο τους στη ρύθμιση των φυσιολογικών λειτουργιών καθώς και στην παθοφυσιολογία της νόσου. Καλύπτονται οι αλληλεπιδράσεις διατροφής και γονιδίων, συμπεριλαμβανομένης της γονιδιακής ρύθμισης από τα θρεπτικά συστατικά και της διατροφής και της επιγενετικής. Ο φοιτητής θα αποκτήσει κατανόηση των βασικών σχεδίων και μεθόδων μελέτης στην πειραματική διατροφική έρευνα.
ΚΥΚΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ:
- Προηγμένη διατροφική φυσιολογία
- Παθοβιολογία χρόνιων παθήσεων
- Πειραματική διατροφική έρευνα
Βασική ενότητα: Διατροφή Δημόσιας Υγείας
Μελετώντας τη διατροφή για τη δημόσια υγεία, ο μαθητής θα μάθει για τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ διατροφής και υγείας από μια πληθυσμιακή άποψη. Τα θέματα περιλαμβάνουν καθοριστικούς παράγοντες της πρόσληψης τροφής, δηλαδή πώς οι διατροφικές συνήθειες και οι διατροφικές προσλήψεις σχετίζονται με διαφορετικούς κοινωνικοδημογραφικούς παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, το μορφωτικό υπόβαθρο, το εισόδημα και ο τόπος διαμονής. Επιπλέον, οι μαθητές αποκτούν νέες γνώσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η κατανάλωση τροφής και η διατροφική πρόσληψη μπορούν να μελετηθούν σε μεγάλους πληθυσμούς και πώς σχετίζονται με την υγεία του πληθυσμού. Ορισμένα μαθήματα έχουν πιο εφαρμοσμένα θέματα, όπως πώς να αλλάξετε τη διατροφική συμπεριφορά ενός πληθυσμού και πώς να σχεδιάσετε δίαιτες στις υπηρεσίες εστίασης, για παράδειγμα, για μια μεγάλη κουζίνα που παρέχει γεύματα για σχολεία.
Οι μελέτες περιλαμβάνουν προηγμένες επιδημιολογικές μεθόδους και στατιστικές. Η μάθηση θα διευκολυνθεί με τη χρήση πραγματικών δεδομένων και στατιστικής κατάρτισης. Δίνεται έμφαση στις μεθοδολογικές εκτιμήσεις σε διατροφικές επιδημιολογικές μελέτες και στην κριτική ερμηνεία των αποτελεσμάτων. Όταν συμμετέχει στα μαθήματα προαγωγής της υγείας, ο μαθητής θα έχει επίσης τη δυνατότητα να μεταβεί σε πραγματικό έργο έργου και να σχεδιάσει ένα έργο προαγωγής της υγείας ως ομαδική εργασία. Παγκόσμια ζητήματα, ιδιαίτερα με έμφαση στις χρόνιες ασθένειες στις αναπτυσσόμενες χώρες, εξετάζονται επίσης στις μελέτες.
ΚΥΚΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ:
- Διατροφή και κοινωνία
- Διατροφική επιδημιολογία
- Υπηρεσίες διατροφής και διατροφής
- Συστήματα τροφίμων και διατροφή σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος
Βασική ενότητα: Συμπεριφορά που σχετίζεται με τα τρόφιμα σε μια μεταβαλλόμενη κοινωνία
Η συμπεριφορά που σχετίζεται με το φαγητό σε μια μεταβαλλόμενη κοινωνία αντιμετωπίζει τους τρόπους με τους οποίους οι επιλογές τροφίμων και τα διατροφικά πρότυπα συνδέονται με ατομικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικο-ψυχολογικούς παράγοντες. Επικεντρώνεται σε τρέχοντα φαινόμενα που σχετίζονται με το φαγητό, καθώς και σε αλλαγές στην κοινωνία και τη ζωή των ατόμων. Εξετάζονται και εφαρμόζονται θεωρίες και ποσοτικές και ποιοτικές μεθοδολογίες από τις κοινωνικές επιστήμες.
Η συμπεριφορά που σχετίζεται με τα τρόφιμα σε μια μεταβαλλόμενη κοινωνία αναπτύσσει και εμβαθύνει την κατανόηση του ρόλου του φαγητού σε μια σύγχρονη κοινωνία κατανάλωσης. Δείχνει πώς η διατροφική κουλτούρα σχετίζεται με την οικοδόμηση της ταυτότητας και των κοινωνικών κινημάτων. Μελετά τα μέσα επιρροής στις επιλογές τροφίμων μέσω πολιτικών, παρεμβάσεων και επικοινωνίας. Η Συμπεριφορά που σχετίζεται με τα τρόφιμα σε μια μεταβαλλόμενη κοινωνία προσανατολίζεται σε μαθητές που ενδιαφέρονται για την ποικιλομορφία των τροφίμων και των διατροφικών θεμάτων και των τρόπων που διερευνούν και επηρεάζουν με βάση μια κοινωνική επιστημονική προσέγγιση.
ΚΥΚΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ:
- Θεωρητικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις στην έρευνα για τη συμπεριφορά που σχετίζεται με τα τρόφιμα
- Αλλαγή συμπεριφοράς και προγραμματισμός παρέμβασης
- Βιώσιμη γαστρονομική κουλτούρα
Εκθεσιακός χώρος
Αποτέλεσμα προγράμματος
Γιατί η ανθρώπινη διατροφή και η συμπεριφορά που σχετίζεται με τα τρόφιμα;
Ο στόχος του μεταπτυχιακού προγράμματος είναι να σας επιτρέψει να:
- Κατανοήστε τη σημασία της διατροφής στην ανθρώπινη φυσιολογία και υγεία
- Μάθετε να αναλύετε τις φυσιολογικές, ψυχολογικές, κοινωνικές και πολιτισμικές πτυχές που συνδέονται με τις διατροφικές επιλογές των ατόμων και των κοινοτήτων
- Αναγνωρίστε την ποικιλομορφία των τροφίμων και των διατροφικών ζητημάτων και τρόπους για να τα επηρεάσετε
Μετά την αποφοίτησή σας, έχετε τα προσόντα να εργαστείτε σε θέσεις εμπειρογνωμόνων, διδασκαλίας, έρευνας και διευθυντικών στελεχών στον δημόσιο τομέα, σε ΜΚΟ και εταιρείες και ως ανεξάρτητος επιχειρηματίας. Η εκπαίδευση σάς παρέχει βαθιές δεξιότητες και δεξιότητες στον τομέα της εργασίας στη γνώση, καθώς και μια σταθερή επαγγελματική ταυτότητα.
Ευκαιρίες καριέρας
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ανθρώπινη Διατροφή και Συμπεριφορά Σχετιζόμενη με τα Τρόφιμα σάς παρέχει τα προσόντα για εργασία σε θέσεις εμπειρογνωμόνων, διδασκαλίας, έρευνας και διευθυντικών στελεχών στο δημόσιο τομέα, ΜΚΟ και εταιρείες και ως ανεξάρτητο επιχειρηματία. Η εκπαίδευση σάς παρέχει βαθιές δεξιότητες και δεξιότητες στον τομέα της γνώσης, καθώς και μια σταθερή επαγγελματική ταυτότητα.