Keystone logo
University of Rijeka Faculty of Medicine

University of Rijeka Faculty of Medicine

University of Rijeka Faculty of Medicine

Εισαγωγή

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ριέκα ιδρύθηκε το 1955 και έχει εξελιχθεί τις τελευταίες έξι δεκαετίες σε ένα από τα σημαντικότερα εκπαιδευτικά και επιστημονικά ιδρύματα αναγνωρισμένα στην Κροατία και στο εξωτερικό.

Η Σχολή μας ιδρύθηκε από αξιόλογους ανθρώπους που ήταν μπροστά από την εποχή τους. Η εγκατάσταση ξεκίνησε από τον Andrija Štampar. Συγκέντρωσε πρώην δασκάλους και μαθητές από το Ζάγκρεμπ, τη Βιέννη, το Πέστο και την Πράγα, οι οποίοι έφεραν ένα φως διαφορετικότητας, ανοχής και ελεύθερης σκέψης στην περιοχή μας. Η Σχολή βρίσκεται σε ένα από τα παλαιότερα μέρη της Ριέκα, στο εντυπωσιακό παλάτι των αδελφών Branchetta που χρονολογείται από τις αρχές του εικοστού αιώνα. Το έργο του νεαρού αρχιτέκτονα από τη Ριέκα που κέρδισε τον διαγωνισμό ονομάστηκε Aria e luce. Σήμερα, αυτό το κτήριο που περιβάλλεται από ένα ελκυστικό πάρκο είναι μια από τις πιο όμορφες σχολές του Πανεπιστημίου της Ριέκα, και σίγουρα πέρα.

Σε συνεργασία με τις διδακτικές μας βάσεις και το Πανεπιστήμιο της Ριέκα, εκπαιδεύουμε εμπειρογνώμονες στον τομέα της ιατρικής και της υγειονομικής μηχανικής. Συνεργαζόμαστε στενά με τη Σχολή Σπουδών Υγείας και τη Σχολή Οδοντιατρικής, και εκπαιδεύουμε από κοινού μελλοντικούς γιατρούς οδοντιατρικής και μη ιατρούς επαγγελματίες υγείας.

Είμαστε το παλαιότερο και μεγαλύτερο συστατικό του Πανεπιστημίου της Ριέκα.

Η μεγαλύτερη αξία της Σχολής είναι οι μαθητές μας, οι καθηγητές και οι απόφοιτοι.

Οι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής στη Ριέκα έχουν ενεργή κοινωνική ζωή, διοργανώνουν πολλές φοιτητικές εκδηλώσεις (Humanijada, Bal medicinara, Kapi života…) και δεν υστερούν στην επιστημονική και επαγγελματική εργασία, η οποία είναι εμφανής μέσω της οργάνωσης πολλών διεθνών επιστημονικών και επαγγελματικά συνέδρια. Η Φοιτητική Ένωση, το FOSS, το CroMSIC, το EMSA δίνουν την ιδιαίτερη, πολύ αναγκαία αναπνοή της μαθητικής ζωής που είναι σχεδόν εξίσου πολύτιμη με το εκπαιδευτικό μέρος που παρέχουν οι εκπαιδευτικοί μας.

Τέλος, οι καθηγητές μας… Για να είμαστε μέρος της Σχολής που είναι αρκετά μεγάλο για να είναι σημαντικό, αλλά και αρκετά μικρό για να παραμείνει ανεξάρτητο - αυτό είναι το πλεονέκτημα της μελέτης και της εργασίας στη Σχολή μας. Οι καθηγητές μας αναγνωρίζουν τους μαθητές τους στους διαδρόμους, στον δρόμο και στην πόλη, κάτι που δίνει μια αίσθηση μιας άμεσης, προσωπικής και εξατομικευμένης προσέγγισης στους μαθητές. Είμαστε επίσης περήφανοι για τους αποφοίτους μας! Πρώην φοιτητές της Σχολής μας είναι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης στο Κλινικό Νοσοκομείο Κέντρο Ριέκα, το μεγαλύτερο μέρος της νοτιοδυτικής Κροατίας, αλλά και πέραν αυτής. Πολλοί από αυτούς είναι αναγνωρισμένοι εμπειρογνώμονες στο εξωτερικό που εργάζονται σε διάσημα νοσοκομεία και ερευνητικά κέντρα σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να επικοινωνήσουμε μαζί τους μέσω του Συλλόγου Αποφοίτων της Σχολής.

Σας προσκαλώ στη Σχολή μας για να σπουδάσετε, να εργαστείτε και να απολαύσετε το "More ideja - Περισσότερες ιδέες"!

πρύτανης

Αναπληρωτής Καθηγητής Goran Hauser, MD, PhD

Αποστολή

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ριέκα είναι ένα δημόσιο εκπαιδευτικό και επιστημονικό ίδρυμα, του οποίου η αποστολή είναι η εκπαίδευση φοιτητών ιατρικής, οδοντιατρικής και υγειονομικής μηχανικής, με στόχο την απόκτηση των απαραίτητων γνώσεων και δεξιοτήτων για την πρόληψη ασθενειών, τη διατήρηση και βελτίωση της υγείας, καθώς και της υγειονομικής περίθαλψης και αποκατάστασης των ασθενών. Η εκπαιδευτική διαδικασία συνδέεται στενά με την επιστημονική έρευνα στον επιστημονικό τομέα της βιοϊατρικής και της υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και στους διεπιστημονικούς επιστημονικούς τομείς, των οποίων τα αποτελέσματα και τα ευρήματα ενσωματώνονται αναγκαστικά στην εκπαιδευτική διαδικασία, με σκοπό τη δια βίου και βιώσιμη ανάπτυξη της κοινωνίας ζούμε στην.

Οραμα

Το όραμα της Ιατρικής Σχολής είναι αυτό μιας συνεχούς εξέλιξης, με σκοπό να τοποθετηθεί, στο τοπικό και διεθνές περιβάλλον, ως ένα σαφώς αναγνωρίσιμο και ανταγωνιστικό υψηλό εκπαιδευτικό ίδρυμα, στενά συνδεδεμένο και προσαρμοσμένο στα αιτήματα των τοπικών και ευρύτερων κοινότητα. Η στρατηγική ιδέα ανάπτυξης είναι η εκπαίδευση του προσωπικού που θα αναγνωριστεί για τις αποκτηθείσες γνώσεις και δεξιότητες που βασίζονται κυρίως στο μαθησιακό αποτέλεσμα, με συνεχή βελτίωση της ποιότητας σε όλους τους τομείς εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η Σχολή θα συνδέεται ακόμη περισσότερο με τα κορυφαία τοπικά και διεθνή ιδρύματα στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της επιστήμης, προκειμένου να διασφαλίσει στους μαθητές, τους δασκάλους και όλους τους άλλους υπαλλήλους της, προϋποθέσεις για ακόμη καλύτερη επαγγελματική ευημερία , που θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της Σχολής, του Πανεπιστημίου και της κοινωνίας στην οποία ζούμε. Στον τομέα των επιστημονικών-ερευνητικών εργασιών, βλέπουμε τη Σχολή ως ένα επιστημονικό κέντρο για βιοϊατρικές και διεπιστημονικές έρευνες, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή έννοια του « έξυπνες εξειδικεύσεις ", προσανατολισμένες όλο και περισσότερο προς μια εφαρμοσμένη και εφαρμόσιμη επιστήμη, ειδικά στον τομέα της μεταφραστικής έρευνας στην ιατρική, καθώς και ως αφετηρία για την εισαγωγή σύγχρονων επιστημονικών ευρημάτων στην καθημερινή ιατρική πρακτική.

Εν συντομία μια ιστορία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Rijeka

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Rijeka άνοιξε το 1955. Ωστόσο, η παράδοση της καινοτόμου, υψηλής ποιότητας ιατρικής πρακτικής της περιοχής της Ριέκα, είναι πολύ παλαιότερη και βασίζεται στη συμβολή του Giovanni Battista Cambieri (1754-1838), ο οποίος ασχολήθηκε με η «ασθένεια Scherlievo» · Saverio Graziano (1702-1780), συγγραφέας του επιστημονικού έργου για τη θεραπεία με βάση τον υδράργυρο. Antonio Felice Giacich (1813-1898), συγγραφέας του εγχειριδίου της ναυτικής ιατρικής. Georg Catti (1849-1923), ο εφευρέτης ειδικών ρινολαρυγγολογικών λαβίδων. Antonio Grossich (1849-1926), ο οποίος εισήγαγε έναν νέο τρόπο απολύμανσης του λειτουργικού πεδίου με βάμμα ιωδίου. Lionello Lenaz (1872-1939), θεωρητικός νευρολογίας και αιματολογίας. Viktor Finderle (1902-1964), ο εφευρέτης του απορροφητήρα κενού. Valter Rukavina (1896-1972), ένας παγκόσμιος εμπειρογνώμονας της βρουκέλλωσης, καθώς και πολλοί άλλοι γιατροί και η συνολική υψηλή συνειδητή υγιεινή.

Στις 17 Σεπτεμβρίου 1954, το Εθνικό Συμβούλιο της Ριέκα και το Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής απέστειλαν στο Συμβούλιο Ιατρικής Σχολής του Ζάγκρεμπ έκθεση της συνάντησης στην οποία παρακολούθησαν ο πρύτανης της Ιατρικής Σχολής του Ζάγκρεμπ Καθηγητής Dr. Andrija Štampar και Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Ριέκα Έντο Τζάρντα με βοηθούς και αναπληρωτές υπηρεσιών υγείας. Με την ευκαιρία αυτή, έγινε αποδεκτή η πρόταση της Ιατρικής Σχολής του Ζάγκρεμπ να ιδρύσει το υποκατάστημα της Ριέκα και ορίστηκε η αρμόδια επιτροπή για την εφαρμογή αυτής της πρωτοβουλίας. Οι προετοιμασίες έγιναν στα τέλη του 1954 και στις αρχές του 1955. Τα κτίρια του Ιδρύματος Branchetta Brothers ήταν προκαθορισμένα για τα προ-κλινικά ινστιτούτα και τη διοίκηση. Έπρεπε να χτιστεί ένας όροφος και μια αίθουσα για 100 φοιτητές και κλινικές διαλέξεις στα υπάρχοντα νοσοκομεία. Οι επικεφαλής των νοσοκομειακών τμημάτων έπρεπε να διδάσκουν και να αποκτούν τακτικά πτυχία καθηγητή (συνήθεια), και οι καθηγητές από το Ζάγκρεμπ και άλλα γιουγκοσλαβικά πανεπιστήμια κλήθηκαν να διδάξουν μη κλινικά θέματα. Στην κοινοβουλευτική σύνοδο από τις 12 Ιουλίου 1955, ψηφίστηκε πράξη για την ίδρυση της Ιατρικής Σχολής στη Ριέκα που ανήκε στο Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ. Η αρχή τέθηκε για το ακαδημαϊκό έτος 1955/56. Στη συνάντηση της Ιατρικής Σχολής του Ζάγκρεμπ στις 13 Ιουλίου 1955, ο καθηγητής Dr. Silvije Novak εξελέγη πλήρης καθηγητής και αναπληρωτής πρύτανης της νεοσύστατης Ιατρικής Σχολής στη Ριέκα.

Το Εθνικό Συμβούλιο της Ριέκα παρέδωσε στην σχολή τα κτίρια του Ιδρύματος Branchetta Brothers στην οδό Olga Ban 20-22, μαζί με 14 εκατομμύρια δηνάρια στις 19 Ιουλίου 1955. Η σχολή έλαβε άλλα 15 εκατομμύρια δηνάριο από την Εκτελεστική Επιτροπή του Λαού Δημοκρατία της Κροατίας. Μέχρι τα μέσα Αυγούστου, ο Δρ Mato Gržeta έγινε ο πρώτος γραμματέας της σχολής. Στα τέλη Οκτωβρίου, το Συμβούλιο της Ιατρικής Σχολής του Ζάγκρεμπ εξέλεξε τους πρώτους δασκάλους: S. Novak και Z. Kučić (εσωτερική ιατρική), J. Komljenović (κλινική χειρουργική), A. Medanić (γενική χειρουργική), D. Perović (γυναικολογία ), Z. Sušić (νευροψυχιατρική), F. Jelašić (νευρολογία), T. Dujmušić και J. Bakotić (ωτορινολαρυγγολογία), A. Filipović (οφθαλμολογία), B. Cvitanović (υγιεινή και κοινωνική ιατρική). Το κτήριο του Ιδρύματος Branchetta εξετάστηκε και οι αίθουσες διατέθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου 1955. Ο ενεργός πρύτανης καθηγητής Δρ. Silvije Novak πραγματοποίησε την εισαγωγική διάλεξη «Η έννοια της εσωτερικής ιατρικής σήμερα» στο Δημαρχείο 21 Νοεμβρίου 1955 για έξι μαθητές στο πέμπτο έτος και δώδεκα αποφοίτους, για πολλούς δασκάλους και διακεκριμένα άτομα από τη Ριέκα και το Ζάγκρεμπ. Αυτή ήταν η επίσημη αρχή του πρώτου ακαδημαϊκού έτους στην παλαιότερη σχολή της Ριέκα. Στις 23 Απριλίου 1957, το Πανεπιστημιακό Συμβούλιο του Ζάγκρεμπ έστειλε πρόταση στο Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο της Δημοκρατίας να γίνει ανεξάρτητη η Ιατρική Σχολή της Ριέκα και να επιτρέψει την εγγραφή 80 φοιτητών κατά την πρώτη θητεία που θα αρχίσει το φθινόπωρο. Τα μαθήματα για το τέταρτο, πέμπτο και έκτο έτος έπρεπε να συνεχιστούν, ενώ το δεύτερο και τρίτο έτος θα οργανώνονταν σταδιακά. Στις 20 Ιουνίου 1957, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Δημοκρατίας διακήρυξε την ανεξαρτησία της Ιατρικής Σχολής της Ριέκα και ενέκρινε την ποσόστωση εισόδου 100 φοιτητών. Έτσι η Ιατρική Σχολή στη Ριέκα έγινε η πρώτη σχολή στην Κροατία που ιδρύθηκε εκτός Ζάγκρεμπ.

Τοποθεσίες

Τοποθεσίες
  • Braće Branchetta 20, 51000 Rijeka, Primorje-Gorski Kotar County, Croatia, 51000, Rijeka

Ερωτήσεις