MSc Κυτταρικές και Γονιδιακές Θεραπείες
ΔΙΆΡΚΕΙΑ
2 Semesters
ΓΛΏΣΣΕΣ
Αγγλικά
ΡΥΘΜΌΣ
Πλήρης απασχόληση
ΠΡΟΘΕΣΜΊΑ ΕΦΑΡΜΟΓΉΣ
08 Sep 2024
ΠΡΩΙΜΌΤΕΡΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΊΑ ΈΝΑΡΞΗΣ
Oct 2024
ΔΊΔΑΚΤΡΑ
EUR 4.000 *
ΜΟΡΦΉ ΜΕΛΈΤΗΣ
Εξ αποστάσεως εκπαίδευση, Στην Πανεπιστημιούπολη
* διαθέσιμες απαλλαγές και υποτροφίες
Εισαγωγή
Καινοτόμο και πρωτοποριακό θέμα
Οι κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες (CGT) βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των σύγχρονων εξελίξεων στην υγεία και αναμένεται να μεταμορφώσουν το τοπίο των βιολογικών φαρμάκων, παρέχοντας ελπίδα σε ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες. Οι θεραπείες CGT προστίθενται συνεχώς στα χαρτοφυλάκια προϊόντων των μεγάλων φαρμακευτικών και βιοτεχνολογικών επιχειρήσεων, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές αναμένουν να εγκρίνουν 10 έως 20 προϊόντα CGT ετησίως έως το 2025.
Προοπτικές Βιομηχανικών Εφαρμογών
Σε έναν τομέα όπου ο αριθμός των προγραμματιστών κυτταρικής και γονιδιακής θεραπείας έχει αυξηθεί κατά 90% από το 2012 και οι ανάγκες απασχόλησης των επαγγελματιών υγείας αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, οι προοπτικές για την επίτευξη επαγγελματικής πορείας σε κορυφαίες εταιρείες στον τομέα είναι πολύ υψηλές.
Αποστολή του MSc «Κυτταρικές και Γονιδιακές Θεραπείες»
Αποστολή του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Κυτταρικές και Γονιδιακές Θεραπείες» είναι η παροχή άριστης μεταπτυχιακής εκπαίδευσης και εξειδίκευσης σε επιστήμονες. Στόχος είναι να μπορέσουν να υιοθετήσουν και να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις που παρουσιάζονται από τις τεχνολογικές εξελίξεις στην ιατρική επιστήμη. Αυτό συνεπάγεται εστίαση στην εξατομικευμένη ιατρική και την ενσωμάτωση της τεχνολογίας αυτοματισμού σε κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες, οι οποίες επεκτείνονται ταχέως παγκοσμίως.
Νομοθεσία
Πρόκειται για ένα διιδρυματικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Πολιτική ποιότητας
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να μοιραστούμε μαζί σας ένα σημαντικό ορόσημο στη διαδικασία διαπίστευσης του προγράμματός μας. Στο πλαίσιο της διαρκούς δέσμευσής μας για τη διατήρηση των υψηλότερων προτύπων ποιότητας και αριστείας, υποβάλαμε τον φάκελο πιστοποίησης στη Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) του Πανεπιστημίου Πατρών. Η QAU έχει διαβιβάσει αμέσως τον φάκελο στην Ελληνική Αρχή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για αξιολόγηση.
Εκθεσιακός χώρος
Ιδανικοί μαθητές
Target Audience
Οι σπουδαστές με πτυχίο πανεπιστημίου στις βιοεπιστήμες ή ισοδύναμο ενδιαφέρονται για έναν ρόλο στον τομέα C και GT σε ακαδημαϊκά, κλινικά, βιομηχανικά και ρυθμιστικά περιβάλλοντα.
Εισαγωγές
Διδακτέα ύλη
Αυτό το πρόγραμμα καλύπτει όλες τις πτυχές της κυτταρικής και γονιδιακής θεραπείας με σκοπό την εκπαίδευση πτυχιούχων επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων στους τομείς παραγωγής, διανομής, κλινικής αξιολόγησης και κλινικής εφαρμογής των CGTs και τη μελέτη τόσο του βιολογικού υποστρώματος των CGTs όσο και του ρυθμιστικού πλαισίου για την παραγωγή τους και την εφαρμογή τους. Το μάθημα περιλαμβάνει επίσης εκπαίδευση στη βασική κυτταρική βιολογία, εργαστηριακές τεχνικές και στατιστικές.
Το MSc περιλαμβάνει 8 θεωρητικά και 5 πρακτικά βασικά μαθήματα που διεξάγονται όλα στα αγγλικά. Για τη λήψη του Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών, οι φοιτητές υποχρεούνται να παρακολουθήσουν όλα τα μαθήματα, τα σεμινάρια και τις ασκήσεις προσομοίωσης και να περάσουν με επιτυχία τις τελικές εργασίες/εξετάσεις. Ο συνολικός αριθμός πιστωτικών μονάδων (ECTS) είναι 60, ισόποσα κατανεμημένες μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου εξαμήνου. Τα θεωρητικά μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη 17:00-21:00 Τα μαθήματα Labs θα πραγματοποιούνται τα Σάββατα 10:00-18:00.
1st Semester
- Εισαγωγή στη C> GMP (9 ECTS)
- Βιολογικές πτυχές της Γ> / Βασική κυτταρική βιολογία (8 ECTS)
- Γ> Κανονισμός (8 ECTS)
- Βιοστατιστική και ανάλυση ιατρικών δεδομένων (5 ECTS)
2nd Semester
- Από την ανάπτυξη στην GMP (Κύκλος ζωής προϊόντος, Έγκριση) (9 ECTS)
- QC για αναλυτικές μεθόδους CGT/Εξοπλισμού (9 ECTS)
- Προκλινικές και κλινικές πτυχές του CTG (6 ECTS)
- Επιστημονική / Εργαστηριακή διαχείριση (6 ECTS)
Assessment Methods
- Exams
- Πρακτικά έργα μαθημάτων, συμπεριλαμβανομένων ομαδικών έργων
Αποτέλεσμα προγράμματος
Goal
Το «MSc Cell and Gene Therapies» στοχεύει στην παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στον τομέα των Προηγμένων Θεραπευτικών Φαρμάκων (ATMPs) και ιδιαίτερα των Κυτταρικών και Γονιδιακών Θεραπειών (CGT).
Course Objectives
Ο κύριος σκοπός του MSc είναι να εκπαιδεύσει πτυχιούχους επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων στους τομείς παραγωγής, διανομής, κλινικής αξιολόγησης και κλινικής εφαρμογής των CGTs και να μελετήσει τόσο το βιολογικό υπόστρωμα των CGTs όσο και το ρυθμιστικό πλαίσιο για την παραγωγή και την εφαρμογή τους.
Οι βασικοί στόχοι είναι:
- Η προώθηση της γνώσης και η επιστημονική ανάπτυξη της έρευνας στον τομέα των CGTs
- Η υψηλού επιπέδου εκπαίδευση επιστημόνων υγείας και βιοσχετιζόμενων με ιατρική κατεύθυνση σε προϊόντα CGT στους τομείς της κλινικής έρευνας, της μεταφραστικής έρευνας και της εφαρμογής τους για τη θεραπεία ανίατων ασθενειών
- Η υψηλού επιπέδου διεπιστημονική κατάρτιση νέων επιστημόνων για την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων τους προς την απασχολησιμότητα ως στελέχη σε ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα στους τομείς της Βιοτεχνολογίας και της Υγείας
- Η προετοιμασία των αποφοίτων για διδακτορικές σπουδές.
Δίδακτρα προγράμματος
Παράδοση προγραμμάτων
Teaching Methods
- Lectures
- Online Lectures
- Labs
- Workshops
- Seminars
- Διαδικτυακό υλικό ανάγνωσης
Χρονοδιάγραμμα
- Φιλικό προς τους εργαζόμενους (βραδινές/μαθήματα WE)
- Κυρίως Σύγχρονα Διαδικτυακά Μαθήματα (80%)
- Εργαστήρια το Σαββατοκύριακο
- Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ασύγχρονα διαδικτυακά μαθήματα